• Vanilková makronka (NICOLAI: Kiss me intense)

Vždycky jsem považovala za nejprotivnější moučník rakvičku: čistý řepný cukr, trochu bílku, výlisek protivně řeže do dásní a když to v cukrárnách začali dekorovat syntetickou šlehačkou ze spreje, proměnila se mi rakvička v čenou můru, ve které z bílé rakvičky vylézal nezletilý černý kostliveček a kýval na mne negativním kostnatým prstíkem. Nenapadlo mne, že by něco tak ošklivého někdo dokázal dovést k mistrovství: obarvit jedovatými barvami a naplnit táhnoucí se lepkavou syntetickou náplní. Makronka. A těch otázek kolem: odkud vzešla ta mexická vlan na soc-sítích, oslavující tento chuťově nudnýa výživově záporný cucek cukru? Co ten nepochopitelný název: proč je to v originále makarónka? A proč v češtině už makronka? Mohla bych si to vygooglit, ale nad makronkou jsem zavřela víko rakvičky.
Ale vy jste ji určitě ochutnali, zamilovali jste se a nemůžete na ni zapomenout: na vanilkovou makronku s krémem z mandlí. Jestli ji milujete tak, že byste se v ní nejraději vyváleli, Patricia Nicolai má řešení: Kiss me intensive (intenzívnější verze Kiss me tender).
12822390_585565914931138_1154356080_n[1]
Start je intenzívně mandlový a intenzívně vanilkový. Dominantní je marcipánově hořká mandle, dráždivá, připomínající tresť do pečiva. Ale jen chvíli, pak nastupuje heliotrop v plné formě.

Heliotrop, narozdíl od vanilky, je studený a vzdušný a obsahuje květinové tóny. Vanilka je čistá, plná, teplá a gurmánská. Heliotrop se používá tam, kde chtějí mít parfuméři vanilku, ale chtějí potlačit gurmánskou stránku vůně. Ty květové tóny v heliotropu působí prostě nejedle. Často najdete, a tady je to přesně tak, uvedený heliotrop jako “vanilková orchidea” nebo vůbec jako “orchidej” – a myslí se tím právě čerstvý lusk vanilky, kdy v něm je intenzívní rostlinná složka. Když si to hodně zjednoduším: vanilka je jedlý pól stejné vůně, jejíž druhý pól je nejedlý heliotrop. (A přesně mi splňuje představu ne-poživatellnosti makronky).

Tady jsou obě, vanilka i heliotrop. A je to ta slavná vanilka, kterou najdete v Nikolajské Vanille-Tonka. Vlastně vůbec je V-T sestřenice této vůně. Základ vanilka+mandle je stejný, jen v ní chybí citrusy a navíc je právě ta orchideová kytičkovost. Kdo V-T rád, zkuste i Kiss me, možná si najdete novou kámošku (já zůstávám u V-T, mám práve ráda citrusy v této kompozici).

V-T

Vanille-Tonka P. de Nicolai


 
Pak mám dobrou zprávu pro ty, kdo si zamilovali Eclix / La Perla – jsou téměř totožné. Liší se jen typem vanilky, v Kiss me je vzdušný heliotrop, zatímco Eclix ubíjí vanilkou; tohle posunutí ale zase dává prostor těm doplňkům: tam, kde je v Eclixu ovoce, Nikolajka nabídne lepkavý květ orchideje. Ve finále se sejdou a kdo blouzní po Eclixu, mohl by se tímhle ukojit.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eclix La Perla


 
Předposlední dobrá zpráva je pro propadlíky Guerlainovy L´Instant Magic: i tenhle s ní můžete nahradit. Začátek je odlišný, ale po rozvonění úplně najdete společné mandlové body. LIM je vyváženější, hladší, KMI je řvavější a jednodušší. Pokud ale netrváte na přesné kopii, mohli byste být spokojené.
A poslední dobrá zpráva je, že se na stránkách a v buticích Patricie Nicolai dá koupit třicítečka za 55€, to je tak akorát na to, aby se člověk nepřiotrávil cukrem, ale užil si to.
A krásně mi rozkvetla orchidej, že?
podpis_ROM
 

You may also like...

8 komentářů

  1. mirkau napsal:

    Krásně Ti rozkvetla!
    Jak to čtu, trnou mi zuby. Taky jsem nikdy nechápala oblíbenost rakvičky, ale makarónky jsou některé dobré.

  2. enka quanium napsal:

    Masová oblíbenost mak(a)rónek je mi taky nejasná.. mně to teda nechutná.. možná jsem neochutnala ty správné, nebo je v nich prostě málo majonézy.. :o)

  3. Já jsem měla s rybí majonézovou pěnou a taky to nebylo ono. 😀

  4. Jo, a které? Smrad si je přeje dovézt z Paříže, tak dej tip!

  5. Náhodou, já rakvičky miluju! Osm na posezení je akorát, ale musí mít “živou” šlehačku. A k tomu ten hezký název! K makronkam zatím vztah nemám, ale myslím, že Kiss me intensive snesu…

  6. Osmička, jo? Ale to musíš proložit aparitivem a cigárem, ne? Jinak to dát nejde!

  7. Dáš si mezi tím korbáček nebo balkaňák….

  8. Nebo čabajku nebo kousek špíčku! Tak tomu rozumím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..