2. Kuchař, Zloděj, Jeho Žena a Její Milenec: ZELENÁ
Čerstvé jídlo, svěží myšlení – ZELENÁ (kuchyň)
Pokračujeme v pátrání z 1. MODRÁ….
Zlodějova skupina vchází do kuchyně. Georgininy šaty jsou stejné střihem, ale jejich barva je zelená, šerpy přes šaty Zlodějů jsou také zelené.
Kuchyně je velkolepou galerií barokních výjevů na téma „zátiší s jídlem“ a „zátiší s kuchařem“ inspirovaných holandskými mistry baroka, přesně v duchu názvu restaurace – Le Hollandaise.
Kuchař Richard Borst, Holanďan, jakoby vystoupil z jednoho z nich, což mu propůjčuje kultivovanost a sofistikovanost obrazu (ne postavy z obrazu, ale obrazu samotného). Tím získává okamžitě vizuální převahu nad Zlodějem, který, přestože jeho oblečení je drahé, ruce jsou čisté a jistě jimi nepracuje, je jen vulgární člověk.
Bernardo STROZZI, Kuchařka, 1625
Kuchař je stoickým divákem, který přijímá chod věcí kolem něj a komentuje je. V rozhovoru s Georginou objasňuje také symboliku barev život na metafoře s jídlem:
Georgina: „Když připravuješ jídelní lístek, jak oceňuješ každé jídlo?“
Kuchař: „Účtuju si hodně za cokoliv černého. Hrozny, olivy, černý rybíz. Lidé se chtějí vyvarovat smrti. Pojídání černých pokrmů je jako pojídání smrti, jako by říkali: >Smrti, teď tě jím.< Černé lanýže jsou nejdražší. A kaviár. Smrt a narození. Konec a začátek.
Nemyslíte si, že je příhodné, že všechny drahé věci jsou černé?“
Joachim BEUCKELAER, Kuchařka, 1574
Joachim BEUCKELAER, Oheň, 1570
Caravaggio, Zátiší s ovocem, 1606
Cornelis Jacobsz DELFF, Kuchyňské zátiší, 161
Joachim BEUCKELAER, Země, 1569
Zelená je barva uklidňující, harmonizující, podporující tvoření. A klidu, přátelství a kreativity jsou v této kuchyni přehršle. Někdy se zelená nazývá barvou odevzdání se; i takto by se daly chápat scény, ve kterých Zloděj ubližuje Kuchaři (slovně), Pupovi či jinému personálu (fyzicky), nebo když ničí zařízení kuchyně, aniž by se někdo z nich bránil; jen stoicky přihlížejí a pak rychle odklízejí následky. Pokud nezasáhne Georgina, Zlodějova červená vášeň sama vychladne a vytratí se.
Příště: 3. Podporuje ČERVENÁ chuť k jídlu? (restaurace)