Ingredience dne: Mousse de Saxe

Touha nahradit drahé a nedostupné přírodní složky s nestabilní kvalitou v dobách neřízeného zemědělství vedla k samostatné parfumerní disciplíně, tvorbě tzv. “ready-made” produktů. Pokud si nějaký parfumér chce vytvořit například MECH jako jednu ze složek zamýšlenho parfému, použije buď řadu zkumavek s jednotlivými sloučeninami a namíchá si, co potřebuje; anebo může koupit hotový, už umíchaný MECH, což je právě “ready-made” produkt.

Mistrovský nos bez fantasie

Výrobou ready-made se dnes zabývá řada firem, které se spoléhají na mistrovské nosy parfumérů, kteří třeba nejsou dost kreativní, aby dokázali komponovat parfémy, ale mají dokonalý čich a dokáží umíchat přesnou kopii něčeho přírodního (anebo i lepší, než umí příroda). Ale i špičkoví parfuméři se věnují ready-made přípravě: například Patricia Nicolai vytvořila před několika lety slavný OUD, ve kterém nebyla ani kapička oudu a je použitý v mnoha známých pafémech.

Stůl parfumérky, která pracuje pro sebe i pro ostatní: Patricie Nicolai

Mech ze zkumavky

Mousse de Saxe je ready-made produktem ve své době slavného výrobce vonných komponent i hotových parfémů De Laire. Na začátku 20. století zaměstnávala hvězdy Edmonda Roudnitsku a Olivera Crespa a dnešní parfumerie pořád těží z jejich patentů. Mousse de Saxe je geniální balzamickou alternativou přírodního mechu vytvořená z pelargónie, lékořice (vytvořené z anýzu), iso-chinolinu, který dodává vůním kožené tóny, jódu a vanilinu.

Mousse de Saxe, Saský mech, nezískal své jméno podle lokality původu;  vznešený název má původ v modré barvě, která je shodná s barvou vlajky Saského království.

A ještě jedna hezká věc provází Mousse de Saxe, a to že je téměř shodný s tím, který před 100 lety používali pařížští parfuméři. Díky složení z bezpečných chemikálií se ho téměř nedotkly restrikce IFRA a tak si hů můžete užít třeba v Nuit de Noel / Caron tak, jak ho tak kdysi Ernest Daltroff chtěl mít.

 

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.