• REMINISCENCE: Inoubliable Elixir Patchouli + gallery: Aperitivi in Milano
srpen 2011:
Reminiscence naposled. V úvodním článku k Reminiscenci jsem zmiňovala hlavní ingredienci značky – pačuli. Tráva, jejíž krásu stále (marně) pod lehkým nátlakem přítele Derada (“všem se to líbí, tobě se to taky MUSÍ líbit”) hledám. Ale protože vím, že jsou osoby, kterým pačuli voní, i když doufám, že mezi mými čtenáři jsou jen slušní lidé, proletím sortiment, pro vaši představu. Snažím se o objektivitu, ale chápejte text skrz optiku výše napsaného. Recenze • REMINISCENCE: Inoubliable Elixir Patchouli
REMINISCENCE: Inoubliable Elixir Patchouli (olej do aromalampy)
Flagship značky, první vůně stvořená v roce 1970. Šílené pačuli; když si myslíte, že nějaká vůně může být absolutní pačuli, tak k tomu ještě tak 80% přidejte a možná se tomu přiblížíte. Je tak strašlivá, že jako první mně napadla náplň do petrolejky, né, přeháním, voní to jako olejíček do aromalampy. Nevím, jestli by to někdo chtěl čuchat na sobě, i když Derad by mně pro radost určitě řekl “mně se to líbí” a určitě by se tím, i přes risk výpovědi ze zaměstnání, aspoň jednou navoněl. Těžká, olejovitá vůně, plná, kulatá, nasládle pryskyřičně lepkavá. Prý to má víc složek – pačuli je sežralo. Podle mě je to spíš rarita do sbírky, protože zlatý flakon vypadl rovnou z dílny alchymisty z doby “No pasaran!”
- Patchouli (zředěný olej do aromalampy)
No, on to není úplně ten samý parfém jako Nezapomenutelná, i když je z ní odvozená: je trochu řezavější, zelená, lehčí, není olejovitá. Prý to taky má víc složek – ? Tohle už by možná šlo se zvýšenou mírou opatrnosti nosit i na veřejnost.
- Noir (dřevitá pačuli)
Zmohla jsem se pouze na poznámky: silná. Pačuli na začátku. Hořké cosi (eukalyptus?). 2. Fáze: slabounká, zmizí pačuli, zůstane lehké koření a dřevo. Co cítím po rozvonění: uzené dřevo + smola + ambra + malounko pačuli + pudr (fialka, že?). Hodně dobrá, teplá, kořenitá, dozelena. Fakt dobrá. Zapsat na nákupní seznam.
- Essence by Reminiscence (anýzová pačuli)
Krásně uhozené balení, flakon i testovací papírek ve tvaru hvězdičky se zlatým vtlačeným potiskem, jako by vypadla z plakátu na představení Arnoštka a Anny. Vůně začíná – hádejtečím! Pačulí, ale vedle ní je cítit lehce badyán (star anise). Protože pačuli nemám ráda a badyán nesnáším, tak mne překvapila poznámka v deníčku„není to špatné“, asi mi to tam připsal manžel. Na závěr se rozvoní do bohaté santálové vůně. Buď už jsem měla sliznice zničené pačulí, anebo to fakt voní hezky. Hvězdička už jen lehce zavání (jo, to mají společné, tu výdrž a intenzitu, kromě té mořské nádhery, viz níže), cítím z ní závan jablečného kompotu, lehce větrový – to bude ten badyán. Jo, a mám na hvězdičce napsaný, že 50 ml EdP stojí 65 slovenských (ve značkovém butiku v Bruselu, v Douglasu v Miláně byla za 69€).
- Vanille (přihnilá čokoláda)
Ta by nebyla špatná, kdyby ji nakazila pačuli. Je hezky vanilková a hezky čokoládová, a to by stačilo, vždycky, když se k tomu přidají pomerančové květy, ovoce anebo pačuli, tak se ta kompozice rozjede jako moje tvarohové dorty po vyjmutí z formy, ztratí soudržnost a ty nejlepší složky se ušpiní od těch, které tam mají být jen jako dekorace a vlastně nejsou určené ke konzumaci. Vanille už hodně inklinuje ke gurmánce, ale díky silné povinné pačuli není jedlá a do hudební gurmánské řady by neseděla.
- Jammin Vibration (lehká mořská víla)
Letní limitka, když se léta páně 2006 rozhodli udělat něco pro marketing a vytvořili vůni v duchu karibských rytmů. Mořská vůně, ovocně – citrusová, lehká, poměrně slabá. Lehounce kořeněná, citrusy a aldehydy a samozřejmě pačuli. Žádný zázrak. Otřesný flakon. Nevybočuje z mainstreamu a asi díky dobré ceně se dobře prodávala, tak ji v roce 2011 zmodernizovali a zopakovali. Jestli rádi hořký černý rybíz, tak to zkuste.
- REM
Řada letniček, které reagují na módní trendy. Jsou to lehounké EdT a mimo otřesných flakonů mají charakter vůní Coty pro celebrity: nevýrazné kompozice ne příliš kvalitních komponent. Nezaujala mne ani jedna, a přitom jediná Reminiscence, kterou jsem koupila: za 35€ v letním výprodeji dárková sada kokosovo-vanilkové Étoile de REM s tělovým mlékem, plážovým pareem a řetízkem na nohu v luxusně opíčené krabici. Neteř ze střední školy byla nadšená.
Zkuste cokoliv ze základní řady v hranatých flakonech, já jsem se zastavila těsně před L’Incroyable Patchouli. Nemám ráda překvapení, a tady, když bylo tak předvídatelné, jsem si ho ráda odpustila. Stejně jako Oud.
Galerie: potřebuju si zlepšit chuť. Když se v Miláně začnete večer nudit, protože zavřeli obchody a celkem jinak tam toho zas tolik k vidění není, mrakodrap Cinecittá je zavřený, na Poslední večeři se musíte objednávat měsíce dopředu a nechají vás tám jen pár minut, galerie na hradě zavírají dřív než krámy, centrum města je poněkud…rozbité a nezajímavé (když zrovna není žádná přehlídka a po Miláně nepobíhají zástupy modelek), Maserati a Lamborghini zabavila finanční policie…co dál? Ulice se vylidní, protože všichni zapadnou rozmyslet si plány do barů, kde probíhá APERITIVO. Barmani natáhnou ubrusy na barové pulty a obloží je pochoutkama, jednohubkama z vlastní kuchyně: crostini s pomazánkami, saláty, grilovaná zelenina, klobásky, pečené brambory, pizza, plněné trojúhelníkové sendviče tramezzini, chipsy, oříšky, olivy, naložené houby, slané záviny… Konzumace s aperitivem zdarma. Popíjíte aperitivy, což může být i pivo (ale je to škoda, v Miláně se má pít to, co je červené), chodíte si k baru pro laskominy, pozvolna přejdete k večeři, a v jedenáct se vyvalíte z baru a sotva stoje na nohou si uvědomíte, jak jste rádi, že jste se nenechali přemluvit jít někam lejt, aby vám nebylo blbě na zítřejší nákupy.
Milanske aperitivo je vlastne takova vetsi vecere:)
Ve vsech Italskych mestech vzdycky chodime na veceri na mistni speciality, ale v Milane je to aperitivo, pak rovnou do clubu a rano na brunch. Miluju Milano!
Takovy aperitiv bych si take nechala libit!
Proč já se tady vlastně namáhám s těma voňavkam, když největší úspěch má vždycky “bílý sex”? 🙂
Really enjoyed the pictures — especially the delicious-looking food! Yum!!
Not only looking! Italians know two things best of all: cook and love.
No cook jo…..ale love, ja myslim, ze oni toho spis vic nakecaj…:)
To k tomu patří, přece!