• 4711: Acqua Colonia Hazel & Tonka (teplá oříšková nutela)

Vzhledem k tomu, že vůbec nemám ráda nutelu, sladkosti a taky nesnáším gurmánské karamelové vůně, se sama sobě divím, proč jsem si tohle koupila, zatímco mi Kateryna držela kelímek s rýnským rieslingem před Douglasem na redakčním výletě do Drážďan. Zas tak hluboký ten kelímek nebyl. Ale i druhý den se mi novinka od Maurer & Wirtz alias 4711 pořád líbí. Recenze 4711  Hazel & Tonka a Plum & Honey. 

Klasickou kolínskou 4711 znáte asi všichni, když ne ty nové, modernizované, tak z poliček dědečků a tatínků anebo aspoň ze záplav staré reklamy. Nejslavnější kolínská na světě.

Zdroj: http://www.flickr.com/photos/52940389@N06/11286163273

Zdroj: http://www.flickr.com/photos/52940389@N06/11286163273

Maurer & Wirtz chytli před pár lety čerstvý vítr do plachet a začali chrlit pro značku 4711 nové verze kolínských odvozených od původní citrusovo-bylinné kompozice. Modrá řada Wunderwasser, kde je originál obohacený módními mořskými a jabko-hruškovými tóny a její verze se v podstatě liší jen poměrem základních ingrediencí. Druhá modrá řada Cologne je vlastně totéž, jen v konzervativních obalech a s původním názvem pro konzervativní muže, kteří vyznávají originál.

 4711: Acqua Colonia Hazel & Tonka

4711: Acqua Colonia Hazel & Tonka

Druhá linie, historizující Acqua Colonia, nabízí každý rok nové verze kolínské na téma “kyselé ovoce a suchá bylinka nebo koření”. Na jedné misce rebarbora, grapefruit, citron, mandarinka, hrozny Rieslingu, bergamot… na druhé straně pepř, bazalka, jalovčinky, vetiver, šalvěj, meduňka, zázvor, majoránka… Moje oblíbené kombinace jsou Lavender & Thyme a Mandarine & Cardamom.
Balí je do krásných historizujících lahviček, barevné etikety jsou taky povedené, cena mírná (100ml vyjde na pětistovku) a mimo EdC můžete mít mýdlo, sprcháč a různé další blbinky. Včetně kouzelné vánoční sady obsahující štíhlé patnáctimililitrové flakonky nejoblíbenějších vůní ve válcové krabičce. Letos na Vánoce bude určitě taky a klidně ji kupte komukoliv z rodiny, kdo rád voní a není vyloženě fajnšmekr, kolínské jsou tak lehounké a nevyhraněné, že se líbí každá každému. Neškodné a pro pro radost i okolí, babička vám bude líbat ruce.

Komerční úspěch reborn značky dovolil letos zařadit dvě nové kolínské, které úplně vybočují. Doufám, že nejen vybočují, ale že to znamená přehozenou výhybku pro celou linii. Protože v těch yselkách už není co objevovat, a obe novinky jsou prima a možná dokonce něco, co tady na trhu vůbec není: sladké vůně, kterou jsou tak vzdušné a lehké, že je můžete vzít i do laboratoře.

Recenze 4711 Plum & Honey

První, která mne moc nazaujala, je 4711 Acqua Colonia Plum & Honey: švestka ano, med ne. Sladkokyselá švestka, příjemná, ani ne moc kyselá, ani ne moc sladká. Docela hezky vystižený kontrast mezi sladkou šťavnatou dužinou a kyselou slupkou. A: nudná, nudná, nudná…doporučuji jako fetiš pro někoho, kdo nezvladatelně miluje švestky. Škoda, že to nepojmenovali německy, to bych si asi koupila jen pro to kouzlo na poličce: 4711 Acqua Colonia Zwetschge und Honig.
4711_d colonia hazel tonka

Recenze 4711  Hazel & Tonka

Zato oříšek s tonkou! Lákal mne, to tedy jo, tonka, například, je jeden z mých fetišů. Ale Derad s Katkou na něj kápli dříve, zlili se a pak mi na kafi strkali pod nos různé konce těla se slovy: “To je divné. Prostě divné.” Jak divné? “Prostě to voní jen jako oříšek.” Jupí!
No a pak na zpáteční cestě z Herbstmarktu (s plnými bříšky bratwurstů, burčáku a jiných pochoutek) okolo Douglasu jsem vrazila občerstvení Katce do ruky se slovy “počkej minutu” a kdyby se prodavačka neloudala ke kase, tak by to ta slíbená minuta byla: sjet o patro níž, najít, vyzkoušet, koupit. Asi už se mi to někdy stalo, ale nepamatuju si tak rychlý nákup. Prostě oříšky: to chci a hned!4711_colonia hazel tonka
Na začátek podotýkám: je to KOLÍNSKÁ! Všechno, co píšu, čtěte optikou: LEHKÁ a PRŮSVITNÁ. V podstatě nemá žádný vývoj, takže nemá cenu se bavit o začátku a konci. 4711: Acqua Colonia Hazel & Tonka je essence, jejímž přidáním do másla se toto změní na nutelu.

Dnes jsme z hromádky zděděných knížek vyhrábli černou a pořádně odrbanou Dětskou encyklopedii. Žabu uhranula...že ji taky máte?

Dnes jsme z hromádky zděděných knížek vyhrábli černou a pořádně odrbanou Dětskou encyklopedii. Žabu uhranula…že ji taky máte doma?

Hořkosladká lískooříškovo-vlašákovo-mandlová pochoutka. (Když si čichnete hned po stříknutí, kdy ještě neuschnul líh, ucítíte ořechovku, tmavý likérek co babičky dělaly ze zelných vlašáků, vanilky a svařeného cukru, aby pak mohly s kamarádkami konzultovat recepty, pletení a jiné sexuální problémy domácnosti). Taky cítím teplý karamel, ale ten něžný, anglický máslový, žádný spálený cukr. Kolínská gurmánka. No a tím jsem téma vyčerpala. Mně to stačí, já jsem oříškům propadla.

4711_E

Netušila jsem, že mne tahle knížka až tolik formovala…jak vizionářské!

Doplněno: vlastně jsem nenapsala, kde kolínské 4711 koupíte – kdekoliv v Německu. Vedou Douglasy, Karstadt, kterákoliv parfumerka v obchodním centru, kromě těch nóbl. V levných supermarketech typu Real, Rewe, Edeka narazíte jen na základní řadu 4711 (a Toscu, druhou starou&dobrou ze sortimentu Maurer&Wirtz), diskonty (Aldi, Lidl…) to vůbec nevedou. Je to německé rodinné stříbro, nemusí se moc shánět.

 

 

Kde koupíte parfémy 4711 A.C. Myrrh & Kumquat ?

Bezpečně a levně, a navíc mívají novinky: na Parfumdreams TADY. (Nezapomeňte se podívat na stránku Slevy & blogsale, obvykle tam mívám kódíček na Parfumdreams)

 

 

 

Originální niche parfémy koupíte velmi levně na Beautinow, pro 10% slevu použijte kód FRANGIPANI10

parfémový supermarket
parfémové recenze

 

Některé odkazy na této straně mohou být affiliate. Nákupem přes tyto odkazy nás podpoříte maličkou částkou, která pomáhá udržovat provoz blogu. Nejde o spolupráce se značkami, takže na objektivitu recenzí to nemá žádný vliv. Popsané ceny a slevy platí ke dni vydání recenze. Disclaimer: Tento text shrnuje osobní dojmy a subjektivní názory autora. Nikdo z autorů na blogu nenese odpovědnost za to, pokud se váš dojem liší, ani v případě, že jste se rozhodli pro koupi produktu na základě článku.

 

 

You may also like...

8 Responses

  1. Dvě Verunky napsal:

    U nás doma, v ČR. Tady to na parfémy zatím žádný vzrůšo není.

  2. Dvě Verunky napsal:

    U nás fakt nikde? 🙁
    Verunka

  3. tuttobene napsal:

    Ořechovice? Tak v tom případě ráda přivoním, až bude příležistost.
    Ještě se mi líbíl myslím jalovec s majoránkou a verbena s meduňkou. Levanduli-tymián jsem nezkoušela, podle složení by se mi měla líbit.

  4. Kateryna napsal:

    Ano, byl to opravdu rychlý nákup.
    Já jsem se hodně těšila, až vyzkouším Acqua colonia Plum and Honey. Představovala jsem si (ani nevím proč) něco jako L‘Instant. Ten to ale rozhodně není. Absence medu mě zklamala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..