YSL: Yvresse / Champagne (dech opilce) + galerie: champagne shop, Rheims

Omamný vzduch jiskřivého večírku v zahradě se šampaňským, smějící se Danille Darieux ve zlatých šatech držících jen na bradavkách a mladým Alainem Dellonem v bělostné košili s rozepnutým knoflíčkem. Jedním.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Původní název Champagne se nelíbil francouzským vinařům a tak si soudně vymohli změnu názvu na Yvresse, Opilost. Podle mne spíš lehká špička na zahradní party. Broskvová bowle, kusy sladkých broskví a nektarinek, pár žlutých malin naházených ve skleněné míse a zalité perlivým brutem. Účastníci večírku korzují kolem, nalévají si šumivý nápoj do sklenic, povídají si a a lehkou opilostí se jejich smích stává stejně perlivý a bublavý, jako šampaňské. Neznám jinou vůni, která je tak veselá, elegantně bezstarostná, vznešená a přitom demokratická, protože champagne je jen pro někoho, ale opilství je pro všechny. A já y Yvresse cítím i pivo, vlažný závan pivních kvasinek ze sklenice piva vypité na sluníčku.

A kokos. Velmi zvláštní forma kokosu, mléčně bílá, naducaná dužina čerstvého kokosového ořechu. Mlékově sladká a dusivá, lahodná.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po počátečních broskvích Yvresse zlatě zleniví a dá prostor náladě válení se v altánku se závoji uprostřed květinového záhonu. Trochu růže, trochu těžkých večerních květin. Karafiát, uvedený ve složení a uváděný často i v recenzích, já necítím. Moje květina je sladká, silná, může vyvolat kocovinovou bolest hlavy, ale je vzdušná, opulentní, není to žádný karafiát do zaprášené vázičky restaurace nebo smuteční kytice. Moje květina je vášnivá a horká, hltavá a obrovská, je to Adéla.

adela

Lenivá poloha je už konečná. Vedle ovoce a květin se objevuje nádherný chypre tón, který má na svědomí větvičník s kmínem. Není výrazný a sám by fungovat nemohl. Tady dodává bublinkové nudě tupě pichlavý růžek, kožený tón, který je kontrastní, ale dost slabý, musíte ho pořád hledat, přestože stále cítíte jeho přítomnost.

Yvresse je naprosto ojedinělá, neznám nic, co by ji jen vzdáleně připomínalo. Zpracování ovoce je velmi zvláštní, jakoby byl odstraněný ovocný cukr a nahrazen cukrem hroznovým. To se mi moc líbí a je to snad jediná full-fruitty vůně, kterou snesu. Ovšem dávkujte opatrně, hrozí kocovina!

podpis_ROM

Galerie: až pojedete příště do Paříže, tak katedrálu v Remeši v kraji Champagne nevynechejte. Jedete kolem ní, je vidět i z dálnice. Stojí za to ji vidět a přímo naproti vchodu je obchůdek s šampaňským od místních vinařů. Není to žádná láce, lahve začínají na 12 slovenských (a končí na stovkách), no ale co by milovník bublinkatého lihu pro svou lásku nevytáhl z kapsy. A jestli jste si mysleli, že tvořeníčko z domácích odpadků je vynálezem maminek z Mimáče a Fleru, tak tady se přesvědčíte, že nee, francouzští šlechtičtí vinaři s tím blbnou taky.

You may also like...

2 Responses

  1. dzona napsal:

    Kdes vyhrabala tu Adélu? Ta je skvostná.
    Prodává se Yvresse ještě? Odhaduj, že už ne. Ten karafiát v n by mě zajímal, jestli tam je nebo není.

    • Romana napsal:

      Prodává se v té bílé kostce retro kolekce, ale je prý bezt větvičníku. Nevím, zatím jsem ji nezkoušela. Já můžu posloužit vzorky Champagne i Yvresse. Kdyby se ti líbila, není to žádná velká vzácnost, Yvresse ve špuntu od šampáňa se dá koupit na různých ebayích a Mimáčích za celkem pár korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..