🔸Recenze J’adore L’Or / DIOR (2023): 24 hodin čisté radosti

To vám je teda událost! Nový Dior Jadore a od Kurkdjiana! Zachytila jsem na eshopech nějaké recenze J’adore L’Or / DIOR 2023 a jsem překvapená nespokojeností, že se moc nepodobá “normálnímu Jadoré”. Ale tohle přece není “nový normální Žadór”. Tak se na to pojďme podívat.

Recenze J'adore L'Or🔸Recenze J’adore L’Or / DIOR

Dior J´Adore, J´Adore in Joy, J’adore L’Or… a ti další

Většina lidí, když mluví o vůni Dior J´Adore, mluví o Eau de Parfum. To je ta slavná, oblíbená, falšovaná a milovaná, co se objevuje pod vašimi stromečky. Geniální dílo parfumérky Calice Becker.

Od roku 1999, kdy byla představena světu, ale Dior přinesl 28 odnoží! A nebyly to jen limitky, ale také vůně, které zůstaly v nabídce dlouhé roky. Není divu, že sám Dior k tomu musel udělat tahák:

🔸Recenze J'adore L'Or / DIOR
KOLEKCE 2017

Teď, v roce 2023, je v prodeji 5 verzí: EdP /  EdT / Infinissime / D´Eau a nový L´Or. Vidíte rozdíl mezi horním a dolním obrázkem? Aha? Na tom starším je navíc L´Or.

KOLEKCE 2022

Jadore LOr už je tady s námi totiž od roku 2010. Nový parfumér Diora Francois Demachy vytvořil mnoho odnoží v kolekci J´Adore, od odlehčených po intenzívní čistý parfém. No a jako dobrý nápad se zdálo udělat ambrovitou, silnou zlatou verzi, která nebude čistý parfém, nebude ani odnož, ale bude to samostatný parfém v rodině J´Adore – zlatý L´Or.

S odlišným charakterem od svěže jiskřivého “obyčejného” J´Adore EdT či EdP. Pro ženy, které by si chtěly “něco takového” vzít i na výjimečné příležitosti: večeře, divadlo, koncert… zlatý, těžký, seriózní, velký parfém k večerním šatům a těžkým šperkům. Parfém pro ženy, které se naučily nosit Chanel No. 5.

“Divná” koncentrace? Parfém L ´Or byl (a je i ten letošní) naformulovaný tak, aby vysoký obsah olejů zaručil výdrž a intenzitu celý večer.

Vůně měla úspěch a založila kategorii “vzácný a orientální”. Já bych tentokrát “precieux” přeložila spíš jako “drahocenný” –  jako mluvíme o večerním šperku.

Nutnost reformulací přinesla nový Jadore lór 2017 a recenze byly ještě nadšenější. Autorem byl opět Demachy a svoje vlastní dílo přetvořil podle legislativy a tehdejší módy: všichni jsme milovali tonku a vanilku! U zákazníků se ale moc neprosadil a zapomnělo se na něj… já si myslím, že důvodem byl nástup niche a odnoží drahého mainstreamu (Lancome, Ford, Gucci, Armani…), protože vůně chybu neměla.

No ale vás sem přivedla novinka 2023 J´Adore L´Or od Francise Kurkdjiana. Jdeme na to!

Recenze J´Adore l´Or / DIOR

Takže shrnuji: J´Adore l´Or není nástupce J´Adore EdP. 

Nevím, proč se proslavil právě tento parfém: předešlé L´Or rozhodně tak populární nebyly, byla to záležitost pro fajnšmekry a zná je pár lidí. Navíc to ani není první vůně Kurkdjiana pro Dior, to byla Dioriviera.

Marketing ale udělal svoje a všichni prahnou po “novém Žadóru” od autora Baccarat Rouge 540. A pak nastane zklamání: L´Or nenavazuje na obyčejňáka, ale právě na zapomenutého Jadore L´Or 2017, kterého málokdo zná. Nenacházejí v nich podobnost a jsou zmatení. A nemá ani nic z toho BR 540. A je takový… pro staré ženské. No a tak se jim to nelíbí…

Co vám na J´adore l´Or konkrétně vadí?

Já to vím: předávkování  přírodními ingrediencemi. My jsme odvykli. Pravé ingredience se chovají úplně jinak, než očekáváme, než jak je vyladěná syntetika.

U ušlechtilých syntetických složek jde o to, že na začátku dostanete zážitek (růžička rozkvete) a jak parfém odchází, růžička slábne, aniž by vás obtěžovala nějakým zbytkovým pachem. Tak je to prostě naladěné z laborky a je to prima. Růžička je poskládaná z mnoha složek, molekul, třeba z 15, je to těžká práce je sladit, ale všech 15 složek je pečlivě vybraných a navážených, aby po celou dobu životnosti voněly hezky a máme přesně spočítanou projekci, sillage i longevity (pokud tápete, přečtěte si článek Co to je sillage parfému?)

U přírodních ingrediencí to máte komplet, i se shnilýma lístkama, větvičkama a kořínkama, pylem, zbytkama včel, hmyzu, spadem… Přírodní vůně jsou mnohem komplexnější, prostě při destilaci nelze odstranit všechny nečistoty. A tak se destilačním přístrojem proženou i berušky a plesnivé květy. Možná i žabičky. To nevadí! Naopak. Každá taková molekula dává výsledné vůni životnost a pravdivost. Přírodní růže nemá těch molekul 15, ale 65!

A teď si vemte, že tam těch přírodních složek máte minimálně 5×65 (růže, tuberóza, jasmín, pomerančový květ a vanilka) – to je bohatství! To je přímo království vůně!

Nesmírně náročný parfém J´adore l´Or…

Pak se děje to, že molekuly květů, trnů, žabiček a berušek jsou trošku mimo kontrolu a unikají si, jak je jim zrovna u vás teplo nebo sympaticko. Vůně se v průběhu času mění, molekuly pulsují a střídají se. Což sebou nese momenty, kdy se vám sejde shnilý jasmínový květ, tuberózový nektar a zvadlý list z růže a je to nepříjemné a vás to vyděsí. A to je problém této vůně: vysoký obsah přírodních silic dělá vůni občas “špinavou”, neprůhlednou, složitou. Nečitelnou.

A ještě jeden efekt: oldschool. Jasně, přírodní silice v parfémech našich babiček disponovaly přesně tímto charakterem: přirozenou “špinavostí”. Podvědomí si to pamatuje a výsledek? Dojem “parfém pro staré ženské”. Stejný příběh, jako Chanel No. 5 (čtetě článek s návodem, jak se pročichat k Chanel No.5).

Jestli jste nikdy před tím necítili pravý jasmín, pravý růžový olej nebo tuberózu, můžou vás šokovat. (Nejen) pro začátečníky je velmi náročné si ujasnit, co dostávají, ale…

…ale zvyknete si…

Olivy, kaviár a ústřice byly napoprvé taky hnusné, ne?

Ale ať vás nepodceňuju: je spousta lidí, kterým JAdore lÓr na poprvé vadil, podruhé to rozchodili…a potřetí už byl v košíku. Stalo se to, když pochopili, že v něm nesmíte hledat svěží jásavost “obyčejného” EdP a že vývoj složek je vlastně zábavný.

Ty a ti z vás, kdo už mají něco “natočeno” věřím, že se chytnou rychleji.

…a není cesty nazpátek.

A pozor! Jakmile přírodní ingredience přijmete, začnou se vám zdát ty ostatní prázdné a nudné a nepřijatelné. Je to nebezpečné, zejména pro peněženku.

Ještě jedna podobnost s Chanel No. 5

Stejně jako Chanel No.5 se měl L´Or stát vůní pro výjimečné příležitosti. Ale: jsou ženy, které tuhle vůni unesou celý den. Po přečtení této recenze J’adore L’Or budete vědět, jestli jste to vy.

Já a spousta mých parfémových kámošek řekne “když ráno nevím co by, šáhnu po Pětce”. Brrr, že? A to samé se stane s L´Or: nosy, trénované na (niche) parfumerii, ho dokážou vzít i do samoobsluhy. Jde jen o to cítit se v něm komfortně…o zvyk a spřátelení se. A ty komplimenty potom!

dioriviera review
První parfím F. Kurkdjiana pro Dior: DIORIVIERA (2023)

Game changer Kurkdjian?

Francis Kurkdjian předvedl mistrovský kousek. Zkušený člověk, jehož niche parfémy jsou postavené na jednoduché premise: co lidem hezky voní. Kurkdjian zkoumá historii, pátrá po tom, co se lidem líbilo a to jim nabízí. Zdá se to jako klišé líbivosti a kýče, podle kterého se tvoří obyčejný mainstream, ale není to tak: líbivá módní složka vs. krásná nadčasová složka se k sobě mají jako válenky UGG ke klasickým černým lodičkám s kulatou špičkou na jehle. Nepochybuju, že prodejní úspěch obého bude stejný: ale jen ty lodičky vám v šatníku zůstanou 15 let, aniž byste se za ně styděly.

Kurkdjian vnesl poctivé niche pojetí do mainstreamu a udělal výjimečnou věc. A teď: co se bude dít? Ostatní značky se přizpůsobí a vrátí se od chrlení nesmyslných nekonečných odvarů k poctivé parfumerii? Změní se mainstream? Anebo je to jen můj sen, zákazníci odmítnou náročné vůně a vrátí se k “moderním” odnoženým vodičkám?

Snad se ta změna neodehraje jen na poli vysokých cen...což se zatím děje.

Koncentrace a cena parfému

Nemyslím si, že cena nutně zrcadlí koncentraci. V tomto případě je dobře, že koncentraci označili rozmlženým “fragrance” nebo “essence” (na německých stránkách “parfum“, ale znamená něco jako “voňavka”). A neodpoví vám ani prodavačky, tápou. Prostě je mimo tabulky. Čistý parfém to není, ale proti EdP má výkon naprosto jinde – nemyslím jen ohromnou projekci a sillage, ale celkově dojem, který dělá.

Pochybuju, že tahle Jadore novinka byla v nákladech výrazně dražší, než nějaký jiný parfém Dior. Ale výjimečný parfém musí mít i jinou cenu. Takže stejně, jako obsah, nesrovnávejte ani cenu s obyčejným J´adore. Není to tak, že by Dior “zdražil”. L´Or je výjimečný.

Takže už konečně recenze J’adore L’Or:

Jak voní J´adore l´Or?

Dior  tají složení. Mimo pomerančového květu, růže a jasmínu určitě obsahuje tuberózu, a to hodně. Pomocníci jsou kosatec, fialka, broskvový aldehyd, ambroxanovou skupinu, citrusy, pomeranče, konvalinka a frézie, mimóza, med, tonka, banán, mango… A mnoho dalších, vůně je nesmírně komplexní. Myslím, že Dior úmyslně uvádí jen ty, které jsou pravé, přírodní: absolut z pomerančového květu, jasmínu a růže stolisté.

První fáze: ráno po zpocené noci

První dojem je ohromující: jasmínem, podpořený růží a jantarově balzamickou notou vybalí samotnou, slavnou podstatu jasmínu: hustý mandlový likér z květů a špinavé indolické noty zahnívajících lístků. To je to, co dodává přírodnímu jasmínu živočišnou atmosféru, noční pot z lidské postele, a co nejde ničím nahradit. Jasmín je sladký, ale stejně jako všechny přírodní potraviny: ne přeslazený! Se syntetickou sladkostí La Vie, Angelů… to nemá nic společnému (někomu to může chybět).

Živočich na začátku možná někoho poděsí. V průběhu času si na něj zvykáte, přitahuje vás čím dál víc a pokud se spolu smíříte, stane se z něj důvod, proč se k vůni a k jasmínu budete vracet a chtít víc… pokud se v téhle fázi s vůní smíříte, jste její. Jestli ji nedokážete překonat, odložte ji a zkuste za pět let.

Na pozadí se zatím odehrává kosmetické drama: mastná rudá rtěnka a klasický kosatcový pudr bojují o vaši pozornost. Přestože proti jasmínu nemají šanci, povznášejí celou kompozici z ložnice do opery, dodávají vznešenost a noblesu, jako vůně drahého kosmetikcého butiku. Svoji práci tady odvádí i nenápadný pomerančový květ, který si lidský nos spojuje s parfemací mýdel a čistící kosmetiky, a tady se uplatňuje v tom, že vyvažuje špinavost, indolickost jasmínu, aby to nepadl do sprostoty.

Střední fáze: klasika nádherného dne

Úporný a přitažlivý jasmínový začátek není žádná předehra. Odvíjí se několik hodin a pomaličku dává prostor růži. Nikdy se nedostane do polohy, aby se řeklo “růžový parfém”, ale růže po pár hodinách odlehčí jasmínovou deku a dodá svěžejší tóny červené rtěnky. Jasmín je tady pořád, ale zvíře odešlo s nocí, paní ráno vstala, nanesla vkusný a náročný makeup a vydala se do elegantního města. Paříž, jedině Paříž to může být.

Růže se ani v jedné fázi nestane dominantní, ale je strašně důležitá pro to, aby dala vůni teplotu a měkkost. Růže je pro lidstvo velmi familiérní vůně, roste všude na světě a všichni lidi znají její vůni. Jsou jen dvě takové vůně: růže a jablko. Tady Kurkdjian použil klasickou růži, která je sice nudná, a taky dělá L´Or poněkud nudnou záležitostí. Nudnou, ale komfortní a blízkou. Je to fajn.

V této fázi si také všimnete 100% freshe ze šťavnatého přezrálého ovoce: broskev, mango, hruška, švestka, pomeranč. Dodávájí nudné růži ostré špičky vitamínu C a ovocných kyselinek.

Předposlední fáze: pomalý závěr intoxikace

Po 12 hodinách usilovné práce všech se najednou všichni uklidní a stane se malý zázrak: pomerančový květ s tuberózou vezmou siláž do svých rukou. Žvýkačková tuberóza s pozůstaky mandlového likéru, sprcháčový pomerančový květ…a máme tady bílokvětinovou klasiku. Měkká tuberóza je jak mlha, všude okolo, už žádné indoly, jen krásný závoj. Toto je moje nejoblíběnější fíze, i když asi neobyčejnější z celého vývoje.

Poslední fáze: oddechněte si s vaší novou signature 

Pořád nemáte dost? Ani po 20 hodinách? OK, tak tady máte ještě přídavek: na závěr žvýkačková tuberóza ještě umožní vyniknout pomeranči. Pomerančový květ, ale i dužina a kůra, mávají a sálají okolo…ano, sálají. Dior Jadore L´Or je Kostěj Nesmrtelný. Ne, že by to byla známka kvality, ale… tohle je ideální vůně pro to, aby se stala vaší signature (ono se jí ani tak lehko nezbavíte z vlasů a oblečení).

Čtěte: Návod, jak najít svůj signature parfém ZDE

🔸Recenze J'adore L'Or / DIOR

Recenze J’adore L’Or

Kde koupíte Dior J´Adore L´Or 2023?

Nejlepší cenu nabízí klasicky Notino ZDE. Ale Sephora nasadila od začátku krásnou e-shopovou cenu TADY + dárek miniaturu Dior Prestige La Creme (jen na webu) a pokud už máte nějakou slevu na kartě, dostanete se pod cenu Notina.

Pokud byste zatoužili po předešlé verzi 2017, najdete ji v prodeji TADY a TADY. Pozor! Tahle verze nebývá v e-shopech označená, dejte pozor, ať nekoupíte něco jiného, díky úžasné ceně. Novinka Dior je identifikovatelná podle hladkého náhrdelníku, řiďte se obrázkem. Nevýhodou je, že dnes už asi nikde nenatrefíte na tester Dior  J´Adore l´Or Dior 2017.

 

Závěr recenze J’adore L’Or: koupit, nebo ne?

Kupte si krásný J’adore L’Or / Dior. Zažijte tu jízdu. Sedněte si, vemte si tužku, navoňte se a napište si vlastní recenzi. Zkuste pochytat všelijaké složky. Pobavíte se. A naučte se ho nosit na den. Zkrášlíte naše životní prostředí. A neodpusťte jiným značkám horší kvalitu za nižší cenu.

V úterý vyjde článek o tom, zda a jak poznat podle kódu parfému – batch code – pravost parfému. A přihlaste se k odběru článků mailem TADY, ať vám to neuteče!

Hezky voňavý zbytek týdne!

parfémový supermarket
parfémové recenze

Některé odkazy na této straně mohou být affiliate. Nákupem přes tyto odkazy nás podpoříte maličkou částkou, která pomáhá udržovat provoz blogu. Nejde o spolupráce se značkami, takže na objektivitu recenzí to nemá žádný vliv. Popsané ceny a slevy a jsou platné ke dni vydání recenze. Disclaimer: Tato recenze J’adore L’Or / DIOR shrnuje moje dojmy a subjektivní názory a nenesu odpovědnost za to, pokud se váš dojem liší, ani v případě, že jste se rozhodli pro koupi této vůně na základě mojí recenze J’adore L’Or

 

You may also like...

4 Responses

  1. Edita Balodová napsal:

    Nejkrásnější recenze,psáno srdcem, ta vůně si přesně toto zaslouží. Diky

  2. Alex napsal:

    Ahoj, čo do samošky. Ja som si dnes nastrieľala a išla iba vyniesť smeti. Ale je úžasný. Hneď som mala pocit akoby som bola na rozkvitnutej lúke, kde je sparene seno.

  3. Hanka H napsal:

    Móóóc pěkné – a já ho chci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..