• BIJAN: Nude (Iris Ganache plný vášní, tajemství a sebevražd)

Dneska jenom krátce. Uklízím (generálkuju) celý dům a konečně jsem se propracovala k voňavkám. Nechávala jsem si je nakonec, protože to uklízím nerada, celé dny sedím v hromadách vzorků, flakonů a miniatur, pročítám se poznámkami a listuju katalogy, mám tendenci se ke každé znovuobjevené vůni čuchnout a jít o tom něco napsat Deradovi nebo Mirce nebo někomu jinému…a nikam to nevede a nikdy to neuklidím.

A tak jsem se propracovala k flakonu Nude/ Bijan. Bijana jsem odjakřiva chtěla, kvůli tomu flakonu ve tvaru prstenu. Když se v 80. letech  objevil v Tuzexu s podporou vyzývavých vizuálů nejkrásnější perské modelky Niki Khalatbari, stonala jsem kvůli němu; jenže byl pro mne moc náročný: finančně i mentálně, byl prostě “pro starší dámy”. A ty bony!

bijan_miniPřestože Niki zemřela v roce 2010, je dodnes považovaná za nejkrásnější Peršanku historie. Její krása dokonce obměkčila íránskou rigidní vládu, že z ní sňali fatvu, uvalenou za (skoro)nahaté fotky. Nebyla to ani tak krása, ale spíš její sláva, kterou si Írán přivlastnil a považoval ji za svoji národní reprezentaci, přestože Niky z Íránu utekla.

Niky od 16 let, kdy odešla z Íránu do Londýna, pracovala pro Bijana, stala se jeho múzou. Na mnoha vizuálech reklam se objevili spolu, Bijan si ji zval k rozhovorům s novináři… Niky nebyla jen modelka, byla jeho partnerka; přestože prý nikdy nebyla jeho milenkou.

1_Bijan-Pakzad

Ale…Niky byla mistryně v básnění, vytvářela okolo sebe celý život záhady a její smrt je taky tajemná. Nebo spíš tajná. Jedno z největších tajemství byly její rty. Od začátku její kariéry se spekulovalo, že Niki je jedna z prvních modlek, která podstoupila plastiku, jejich zvětšení kyselinou hyaluronovou. Nikdy to nepotvrdila, stejně jako jakékoliv pozdější fámy o plastikách vrásek a prsou a odsátém tuku…a stejně tak nikdy nikdo nepotvrdil příčinu její smrti. Objevily se spekulace o její sebevraždě, ale rodina pak vydala oficiální zprávu o infarktu. Dvaačtyřicetileté Niky prý puklo srdce smutkem rok poté, co spáchal sebevraždu zastřelením její otec.

“Nejdražší návrhář na světě” Bijan Pakzadsi našel po skončení Niky kariéry novou inspiraci: umění. Obdivoval malíře Fernanda Bottera a k poněkud šokující sérii reklam na parfém Bijan v roce 2001 si přizval trochu větší modelku Bellu. Jak se vám líbí Bella? Ty pantoflíčky…

 

Návrhář zemřel na následky mozkové mrtvice rok po Niky a tím jako by se po Bijanech slehla zem. Krátce na to se objevily flakony ve všech výprodejích celého světa, značku převzala americká investiční skupina Five Star Perfumes, zařadila ji do portfolia celebritích vůní…a kdoví, co se s ní teď děje.

nude_bijan

No ale já jsem si ten sen nakonec splnila. Asi před rokem. Při hledání irisové vůně jsem narazila na jiný Bijan: NUDE for woman. A musela jsem ho mít, protože krásné složení (kosatec, aldehydy, bílá čokoláda, pižmo) ve mne probudilo starou touhu, navíc prstenitý flakon zůstal…a tak mi přistála na poličce za naprosto směšnou cenu, nějakých 260 korun. Kolik tak stojí tyrkysová voda se značkou tenisek?

A spolu s ním jsem dostala poučení, že dokáže nahradit Iris Ganache / Guerlain, jehož výroba už skončila. Tak na rovinku: nedokáže. Bijan ani zdaleka nemá hustotu lanýžové náplně čokoládových bonbónů Iris Ganache. Ale kosatec má, čokoládové máslo má, pižmovo-dřevitý základ má taky, no tak co. Dneska, na jedné ruce Bijana a na druhé IG, jsem celé odpoledne přemýšlela, čím že jsou si podobné, když vlastně jsou tak rozdílné. Zatímco IG je težký, hustý nugát s kosatcovou příchutí, těžiště Nude je v něžně pudrovém kosatci a čokoláda ho jen stahuje na zem, na dezertní talířek, chcete-li. IG je gurmánka s kosatcem, Nude je kosmetický pudr s čokoládou.

Další rozdíl je v kvalitě ingrediencí: u Guerlaina najdete nálož kvalitních, plnokrevných surovin. V Bijanu jsou složky jednoduché, asi syntetické,  nemají tu intenzitu a hloubku.

Když bych hledala srovnání v oblasti módy, tak Iris Ganache /Guerlain je těžká, luxusní, bohatá polární liška okolo krku Catherine Deneuve na Cézarech. Načechranou, hezkou plyšová pelerínku Nude/Bijan si přehodila přes černé elastické minišaty Rihanna na MTV Awards. Chápete ten rozdíl, že? Nedá se říct “ta je špatná, ta je dobrá”. Každá z nich má svoji kategorii a v té je naprosto skvělá.

Bijan voní: na začátku hodně mazlavě kosatcově, mrkvově i máslově – komplexní kosatec. Bílá čokoláda je spíš čokoládové máslo, sladká hmota s vanilkou a bez kakaa, a výraznou vazkostí (prostě máslo). Poznat je i šeřík, nebo nějaká generická sladká težší kytička, ale není nijak výrazná – spíš posunuje celý ten dezertík do pozice, že tohle byste už nejedli. Později přejde do velmi pudrové fáze, ale pořád je přítomná ta máslovistost. A finále už je ve znamení prachového pižma s kosatcovým pudrem a zbytečkem sladkosti květů.

Celkově je vůně celkem vzdušná, ve srovnání s Iris Ganache; ale pokud ji řadíme do mainstreamu, tak v téhle společnosti bude mít známku vysoké intenzity.  Neorientuju se moc dobře v současném mainstreamu, ale z novinek za poslední roky, které jsem zkoušela, se jí nepřiblížila žádná ani maličko. Vlastně…vlastně ani z nichovek. To znamená, že voním naprosto originálně!

Iris Ganache nenahradí. Ale co se týká mne, pokud si mám vybrat kosatec s čokoládou na denní nošení, třeba do práce, sáhnu rozhodně po Bijanu. Je civilní a společenský, kolegyně vždy potěší. Protože se pořád prodává za pár korun (koukněte na Heuréku), doporučuju zkusit ho, stonáte-li po Iris Ganache, anebo máte-li rádi originální kosatce (to má každej, ne?) a lehké gurmánky. Přinejhorším to pak dáte tchyni k narozeninám (bude se jí líbit, má krásnou blýskavě zlatou krabičku).

podpis_ROM

 

You may also like...

2 Responses

  1. mirkau napsal:

    Páni, to je histórie!
    Mě teda ten flakon spíš vždycky připomínal dudlík, nebo štěrchátko. A tudíž mě to odradilo od zkoušení. Prsten mě nenapadl. Už gůglím 🙂

  2. Sedmi napsal:

    Teda, zase parádní počtení, díky 🙂 Btw já takhle “uklízím” všechno…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..