• Co to je.… AMBRETTE?
Nebo-li abelmošus, pižmové semínko, ambrette seeds, musk mallow, rostlinné pižmo, bylinný mošus, ale taky bílá slézová růže, okra nebo jedlý ibišek.
Ve skutečnosti se rostlina jmenuje ibiškovec, pěstuje se všude, kde nemrzne, má mnoho druhů a pro nás je nejvýznamnější model ibiškovec pižmový. Nezralé tobolky ibiškovce se používají jako jemná zelenina. Určitě je znáte z tureckých a egyptských dovolených: vypadají jako malé, špičaté, zelené papričky se stopkou, povrch je jemně chlupatý a obvykle je dostanete v rajčatové omáčce. Chutnají jako měkká voňavá paprika, plná drobounkých, pevných kuliček.
- Původně ze semen
Ze zralých tobolek se získavají semena a z těch se lisuje esenciální olej, kterým se v parfumerii dřív nahrazovalo živočišné pižmo. Ambrette byl levnější a dostupnější. Mimo parfumerii se ambrette používal (a stále používá) k parfemaci potravin a v Africe snad i cigaret.
- Dnes jen z laborky
Zákaz živočišného pižma ale ambrette moc dlouho nepřežil: ukázalo se, že látka je fotosenzitivní, podobně jako bergamot (resp. jeho složka bergapten), může způsobit na slunci popáleniny kůže a tak byl zakázán pro parfumerii také. V parfémech tedy dnes najdete jako „ambrette“, nebo-li stále užívaný název „přírodní pižmo“ chemikálii C16H28O2, prodávanou pod komerčním názvem Ambrettolide.
- Jak voní
Vůně ambrette je komplexní, zahrnuje teplé tmavé dřevo, sladký mléčný tón (který často souvisí v kompozicích s mysorským santálem), noty kávy, tabáku, kůže, vanilky, i tropických květin a ovoce. Na rozdíl od pravého živočišného pižma postrádá animální pichlavost, ale nechybí mu plnost a krémová mastnota nebo voskovitost. Používá se jako fixátor do báze vůní, které mají působit klasickým, až usedlým dojmem.
- V čem vyzkoušíte
Pro svoji klasickou tvář se často kombinuje s kosatcem, se kterým vytváří krásné kombo s vůní starých šminek. Takto ho můžete zkusit v Chanelu No.18 Les Exclusifs, který je přímo oslavou téhle ingredience. Z běžněji dostupných můžete zkusit Dior Homme Intense, hezky jemně je nadávkovaný v Shalimar Parfum Initial / Guerlain (ten úplně první flanker z roku 2011, růžový s modrým střapečkem), z nichovek třeba Rouge Assassin / Jovoy, kde je jemný, anebo v Suede at Safran / Nishane (dostupný v Odéru v Praze), kde je zlý, hodně zlý; hezky je ztvárněný v Ambrette / 1907 (v jejich buticích) nebo Ambrette Peruvian / Ermenegildo Zegna (dostupný v butiku v Pařížské ul. v Praze)
Máte další zvědavé otázky „co to je…v parfumerii?
http://europe.tv5monde.com/en/tv-shows/documentary/molinard-comme-un-parfumeur-en-france
Dnes večer 🙂
Fotka zastrašující, ale nenechala jsem se odradit… Skvělý článek.
OT ale musím ti to napsat :))) teď čtu diskuzi: Američanka pláče, že prý byl Dior Cuir Cabbage přerušen. Na to jí odpoví Číňan – možná se lidem nelíbila ta vůně zelí.
A nic. Všichni pokračujou a píšou Cuir Cabbage. Já se z toho picnu :)))))
😀 😀 Tak jasně, já jsem taky donedávna nosila Eau de Champagne a hrozně se mi líbily ty tóny šampaňského…a na instagramu holky prej že taky…. 😀
Moje angličtina vypadá asi takto – Amber comes and the Wood no longer smell and then ends slowly, and then dies, together, it’s good for people, all people on Earth – takže… :)))
Hi friend! Romana comes back and it´s good for people, all people on Cosmos….
Když už tam píšeš o těch zákazech, tak velká poklona Mirce za ten článek o IFRA 🙂
Mirka je chytrý a absolutně důkladný průzkumník s ohromnou trpělivostí a cílevědomostí. To fakt obdivuju, já jsem takovej snob jenom…
Ježiš fakt sem se lek! To je teda děsná fotka. Vypadá to jako něco, co namaloval Hieronymus Bosch :O Le Musk Daniela Josiera – najdete v S parfémy (mají tam teda napsáno iniškovcová semínka, asi mysleli ibiškovcová)
Romano víš, že ty semínka si dávají v Indii do kafe? Prý to má potom báječnou chuť.
Nevěděla jsem, ale dočetla jsem se, že to dokonce pijou místo kafe, kvůli ceně. Tohle je plevel, který roste všude. 🙂