• Missoni: Missoni (levná čokoláda)

Chápete rozdíl mezi levná a laciná? Eponymní Missoni pro ženy je jen levná. Málokdy už najdu mezi mainstreamem něco, co by mne zaujalo, ale pravda taky je, že moc nehledám. Jak jsem se dostala k Missoni netuším, asi jsem se někde zmínila, kvůli té čokoládě, a nějak mi přistála mezi vzorky. Neznámému dárci tedy mnohokrát děkuji a blahopřeji k úlovku, protože toto je fakt príma čokoládička.

Úplně první nádech není moc příjemný, je tam nějaká máta nebo list z pomeranče, nebo to bude ta gardénie, prostě něco, co v čokoládě být nemá a ble, ble, fujky. Ale to trvá asi tak dvě tři minutky a tramtarará, znělka kterou uvádí Žaba převratné věci na svět (třeba parní lokomotivu z Lega, co taky lítá a potápí se), čokoláda mňamky. Hořká čokoláda, taková ta Barila, hodně tmavá s nízkým obsahem cukru a mandlema, co už se asi nedělá. To je…krutohustý! Hustá fáze!  Já nejsem infantilní, ta vůně ano. Je to takový mazlík pro mladé kočičky.

To není ona. Prodávala se v 90. letech, papírový modrý obal, Barila hořká s mandlemi. Tak polovina cukru proti Milce. Lahodná, přes cukr bylo ještě cítit chuť kakaa a mandlí. Pamatujete si ji?

To není ona. Prodávala se v 90. letech, papírový modrý obal, Barila hořká s mandlemi. Tak polovina cukru proti Milce. Lahodná, přes cukr bylo ještě cítit chuť kakaa a mandlí. Pamatujete si ji?

Fáze husté čokolády s mandlema ale taky netrvá moc dlouho a přidá se mandarinkový kompot a pomerančová kůra. Ale tak nějak mírně, žádná těžká gurmánka, spíš jen čokoládová polevička olíznutá z palačinek Suzette (to jsou ty palačinky promáčené pomerančovým likérem). Vím, vím, vím, že na Crepes Suzette se žádná čokoláda nedává, tak si to představujte.

missoni Chocolate_Dipped_Orange_Peel_001

Tuhle fotku jsem ukradla, je krásná, i když taky úplně přesně nevystihuje vůni Missoni – to by ty pomeranče musely být bez cukru. Tak si aspoň doma zamlsejte, když jste už shodili vánoční kila, tady je zdroj fotky a recept: http://www.foodnetwork.ca/recipe/chocolate-dipped-orange-peel/12835/

Pak se to trochu víc přehoupne do hořkých nesladkých pomerančů a čokoláda už je přítomná jen jako vůně čerstvě zalité turecké kávy. Konec hodiny – konec všeho.

Absolutní mainstreamové překvapení. Přestože má Missoni veškeré neduhy mainstreamu, krátkodechost, plochost, nedůvěryhodnost složek (i když…ta čokoláda je vybarvená umělecky), doporučuju ji všem, kdo na ni kápnete. Není to jen tak hloupá jednoduchá čokoláda jako v Fleur de Chocolat/Molinard; ani shovívavou fantazii vyžadující BLV Notte/Bvlgari. Nejvíc mi připomíná Ten Nine / Atelier Flou, která by mohla být jejím odrazem v niche zrcadle.

Tak, a překvapením není konec. Viděli jste ty fantastické infantilní blbinky s balením?

Ještě jsem se podívala na parfuméry. Vedla je matka klanu Missoni, babička, která chtěla, aby parfém voněl jako gianduja, čokoládový nugát s oříšky a pomerančovou vodou. To se povedlo, pod vedením kreativní ředitelky babičky vytřískali novicka Trudi Loren a zkušený Maurice Roucel (21 Faubourg/Hermes, L´Instant, Envy/Gucci Insolence/Guerlain, Tocade/Rochas, Iris Silver Mist/Lutens, Aqua Santa/Linari, L de a Coral/L. Lempicka, něco pro F. Malle, DKNY, Bond No.9…) z tématu maximum. Ruka profíka je poznat.

Blbé na ní je, že už se skoro nedá koupit. Nedělá se a na E-bay je za nemorální ceny. Jestli ji někdo z vás používal a touží po ní, zkuste výše zmíněnou Ten Nine / Atelier Flou.

podpis_ROM

You may also like...

3 Responses

  1. Enka Quanium napsal:

    Tu Barilu si pamatuju :o) proč jen je ve většině běžných čokolád tolik cukru, že mi to rozpouští zubní sklovinu, když projdu kolem regálu v sámošce.. chjo..
    K čokoládě v parfémech jsem ještě nedospěla, ale pracuju a sobě :o)

  2. dzona napsal:

    Kombinace s pomeranči je dobrý nápad. Čístá čokoláda jako třeba Mat Chocolat je pro mě nepochopitelná – kdo chce vonět jako čokoládová poleva? Tomu říkám nuda.
    Ale Notte musím bránit, to byla velmi delikátní vůně, čokoláda s vodkou, to je taky dobrý nápad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..