• 1907: Mon âme. Toho uvnitř hlavy se nikdy nezbavíte.

Určitě už se vám stalo, že jste šli po nějakém krásném, neznámém místě a najdnou vás přepadl pocit déja-vu:

Tady už jsem byla! Ne, to není možné, to bych si pamatovala. Nebyla…ale vlastně jsem si často představovala, že se na takové místo jednou podívám. Že se ocitnu uprostřed středověkého města, egyptského chrámu, na zlatomodré pláži nebo utopená v růžové zahradě. Dlouho jsem si to v hlavě zobrazovala a vyvolávala ty pocity, až jsem to přemazala jiným přáním, jinou vášní. No a najednou stojím UPROSTŘED.

Ne, nezhmotnilo se to. Jen jste se prostě najednou ocitli na místě, které váš mozek porovnal s myšlenkou, která vám zdánlivě vypadla z hlavy, a je ochotný akceptovat jako ideál. A tak vám to rád připomene. V hlavě zůstane všechno. A je přesně to, co mi můj mozek provedl s Mon âme, novinkou košické 1907 perfumeries: vytáhl mi hlubokou zasunutou myšlenku na jeden zločin. Pod povrchem to čekalo na správný impuls.


Je to moje intimní vnímání a tak já chápu název nové kolekce1907: Beneath the surface. Vy si to vyložte, jak chcete. A navíc: mám zakázáno mluvit o složkách. Štefan říkal, že jejich nová kolekce je o pocitech, o tom, jak lidi intimně vnímají celkovou vůni a náladu, o vrstvách pocitů. Že se nemám snažit hledat položky na seznamu, protože to odvádí pozornost od skutečného vyznění vůně. Pro mne je to hrozně těžké, protože jakmile si si stříknu na ruku novou vůni, hned ji začnu analyzovat. Náš moderní svět je o seznamech a výčetkách. Ok, zavírám blok, pokládám tužku, vytahuju baterky z kalkulačky.

  • Zapomenutý parfémový zločin

Soustředím se na to, co se mnou Mon âme dělá. Ten týden, co ji mám, si ji denně stříkám po probuzení (víte, že v 8 ráno je nos nejaktivnější a nejcitlivější?) a užívám si první nádech. U jiných vůní obvykle čekám, až se převalí prvních deset minut svěžího předehry, ale tady se nic takovho nekoná. Dnešní vůně bývají postavené tak, aby vám v prvních 5 minutách nabídly všechno, co máte rádi, abyste nic jiného nezkoušeli, rychle nakoupili a vypadli. U nichovek se to, bohužel, objevuje stále častěji. Můžu vás ujistit, že MonAme na vás žádné namlouvací tanečky zkoušet nebude, ale jde se rovnou na věc: k mému déja-vu, k ideálnímu kosatci (kosatec vlastně není složka, Štefane, to je status quo).

Když jsme byly s Mirkou v jedné staré parfémové oficíně ve Florencii, neřeknu kde, abych vás nesváděla ke zločinu, odnesly jsme si kousky suchého kosatcového kořene. Tam to tak jako jen leželo… Pak jsem se dostala k pravému kosatcovému extraktu, s vůní mrkvových semen utopených v másle a krémovém pudru; a říkala jsem si, jak strašně bych chtěla mít parfém, kde ten pravý, vznešený kosatec bude. No a právě tohle všechno mi proběhlo hlavou: vůně sladké mrkve v zahradě té staré lékárny v centru starého, pyšného města Medicejských. Kosatcové máslo v krabičkách pro krásu pleti florenstkých dam, nejkrásnějších žen renesance. Pudry na poličkách v keramických dózách a letkvary z hořkých zelených trav.

Statné sochy Adonisů s předimenzovanými dlaněmi, protože to se v renesanci považovalo za znak vznešeného původu a krásy. Sochy, které stojí jen tak v ulicích, není okolo nich řetěz, cedulka s letopočtem, protože…protože prostě tohle město je elegantní a skvělé.

Fresky lilií a le palle, medicejské koule, na štítech panských domů. Pozlacená klepadla na vyřezávaných dvěřích ze vzácných dřev. Noblesa, vznešenost. Nikdo tady neskrývá, že má přístup k drahým věcem, ke kterým se poddaní nedostanou. Tohle je bohatá společnost, která si umí užít opulence. Bohatství dává na odiv sofistikovaným způsobem, elegantním a důmyslným; tak vzdáleným dnešmímu ukřičenému mávání logy a značkami (a výraznými ingrediencemi, naboostovanými až k ohlušení nosu a mozku). Všechno je luxusní a všechno je vyvážené, uměřené, uvěřitelné. Takové drahé a sofistikované předměty a materiály, které mají původ v přírodě nebo vypilované lidské dovednoti, poznají a ocení jen zkušený nebo mimořádně citlivý pozorovatel. A to já jsem. A proto jsem se zamilovala do Mon âme, svědomí, které je teď spolupachetelem starého parfémového zločinu.

  • Mám ráda zlato a nevěřím na feng-shuei

Miluju věci, kde se snoubí obal s obsahem. Mon Ame nemohla mít jiný flakon. A je na něm dokonce ta florentská lilie! Fotka v tomto případě mate a škodí skutečnosti. Vyzkoušela jsem si  na pár lidech, že k fotce reagovali “no a co” a pak když lahvičku drželi v ruce “wow!” Tohle se musí zkusit všemi smysly: křivky padnou totiž přesně do ruky. Dokonalá, přirozená ergonomie. Uklidňuje, jako když držíte čínské masážní kuličky nebo váš měsíční kámen. Kdybych věřila na feng-shuei, řekla bych, že tady bylo dosaženo splynutí. Flakon je vám líto pustit z ruky.

Ale protože jsem náročná fiflena, zaujalo mne dokonalé provedení tvaru vntřní a vnější stěny a těžkého dna, precizní hladkost povrchu skla a hran, a těžká zlatá kovová kupole. A psal mi Štefan, že ho mám nosit pořád v kabelce. Protože kvůli tomu je lilie ze skutečného zlata zapečeného do keramického pásku, aby dekorace odolala “what´s in my bag”. Perfektní řemeslo!

  • Jeden z tisíce

Jeden z tisíce je můj! V kolekci Beneath the Surface najdete dvě vůně, můj Mon Ame a Genevieve, kterou vám brzy zrecenzuje Mirka. A tím vám chci oznámit, že tím máme s Mirkou 1 promile. Ne v krvi, tedy vlastně to hodně záleží na tom, kdy tento článek čtete; ale jedno promile trhu. Od každé vůně bude totiž letos vyrobeno jen 1.000 flakonů, takže si ten svůj zajistěte včas,teď se asi nevyplatí čekat na Vánoce. Koncentrace je, samozřejmě, jak slušnost velí, parfém a cena je velmi příjemná. Koupíte buď v parfumeriích 1907, nebo si ho můžete objednat přes e-shop TADY a poštovné do ČR i SR k němu je zdarma.

  • World class, žádný nacionalismus

Já jsem hrozně pyšná na 1907. Narodila jsem se v zemi, která už neexistuje a ve městě, jehož název dneska už na mapě nenajdete. A pořád cítím československé kořeny a když se mne někdo zeptá, jestli u nás máme taky nějaké niche značky, tak je umím vyjmenovat a vychválit. Ale teďka…teďka je budu ohromovat! Protože mon Ame má potenciál posadit lidi na zadek. A věřte, že to není nacionalismus ani slepá pýcha na vlastní děti. A navíc mají lepšího prezidenta.

  • Lákadlo pro praktiky? Legendární pravé ingredience!

Celou dobu mluvím o “pravém kosatci”. Takže mne napadlo se zeptat na přírodní složky – a je to tam! V obou vůních jsou obsaženy mimo syntetických také některé vzácné přírodní složky. Evka a její lidi k tomu mají dobré důvody – o těch vám řeknou všechno v zítřejším rozhovoru, který najdete v neděli TADY. Jsem úporná a nakonec jsem ze Štefana vytáhla i odpověď na “které”, protože pro naše sebevědomí považuju za naprosto klíčové vědět, že ve naší československé vůni najdeme čosi také, cose  jinde jen tak nepotká. Ale prozradím to až zítra, na konci rozhovoru s 1907čkou, takže si ho nenechte ujít. Dnes se soustřeďte na moje přiznání.

  • Moje rozhodnutí

Rozhodla jsem se, že kosatcovo-pudrová Mon Ame se stane trvalou členkou mé TOP 10. Celkové vyznění je elegantní denní i večerní gala, nic přemrštěně silného, ale taky žádná lehká univerzálné voda. Nosím do práce většinou formální šaty (a vedu formální řeči), toto bude můj sofistikovaný kosatcový doplněk na porady, konference, slavnostní setkání s klienty, gala večeře a večírky se značkovýma kabelkama. Já vím, že kdo mne sleduje na IG/FB mohl nabýt dojem, že moje práce je lézt po střeše chemičky…tak ano, ale naposledy jsem tam byla s jedním sexy ministrem v lodičkách, minisukni a s Chanelem No.5 (ministr byl v saku a polobotkách, abysme si rozuměli). Takže tak – příště v plné gala s MonAme a s ministrem až na komín elektrolýzy.

Poděkování. Děkuju Evce a Štefanovi za péči, kterou věnují niche kultuře, nám blogerům a poskytnutí svých nových vůní krecenzi.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..