• Recept na Vánoční parfumérský likér: DARK BOURBON VANILA
Správný fanoušek vůní má na Vánoce vyvoněný byt cukrovím, svíčkami a pečlivě vybranými čistícími prostředky. Ale tím už dnes nikoho neohromíte. Nabídněte návštěvám unikátní Vánoční parfumérský likér! Jemný nápoj s nízkým obsahem alkoholu, který provoní patro zevnitř ingrediencemi, které milujeme v parfémech. Mám jednoduchý recept na parfumérský vánoční likér s intenzívní chutí vanilky a podporujícího koření: DARK BOURBON VANILA.
Parfumér, když vytváří vanilkový parfém, se zamýšlí nad jeho konečným vyzněním a podle toho volí ingredience. Chce mít gurmánský parfém, který připomíná vanilková zmrzlina nebo karamelová zákusek? Pak volí vanilku a syntetickou složku ze “ethylmatlolové” skupiny, které dodávají karamelové aroma. Pro parfém s vůní makronky kombinuje vanilku a tonku. Aby dosáhl letní, veselé vanilkové vůně, přidá k vanilce cistrusy a tóny sladkého ovoce. Ale my si uděláme něco, co najdete například v parfémech Shalimar: vanilku s vanilínem a tonkou.
Pro intenzívní pocit z bourbonské vanilky parfuméři kombinují extrakty z pravé vanilky se syntetickou vanilkou (vanilinem). Z přírodní vanilky se získávají různé ingredience a to, čím se proslavil Guerlain, je vanilkový extrakt v alkoholu, občas ho můžete najít v článcích jako “vanilková tinktura”.
Přírodní vůně vanilky je jemná, květinová, komplexní – skládá se z 200 vonných látek. Ale náš nos je zvyklý, zejména u potravin, na pronikavé, řezavější aroma. Toho se dosáhne kombinací se syntetickým ethylvanilinem, který se s přírodní vanilkou fantasticky doplní a vytvoří hutný obláček.
Abychom podpořili jemnost a něhu vanilky, naboostujeme si likérek suše sladkým kardamomem. Parfémům dodává nadýchanost, likéru dojem našlehanosti.
Tonka vyčaruje dezertní mandlovo – oříškovou chuť.
Přírodní vanilková tinktura bývá mírně fermentovaná. Jako správný parfumér si poradíme přidáním jiné složky, která tento dojem vytvoří: aby byla naše vanilka “dark”, temná, ztmavíme ji silným černým espresem, které dodá hořké, gurmánské tóny i krásnou barvu a medem pro pocit zemitosti. S espresem mějte opatrnou ruku!
Recept na vánoční likér s vanilkou:
Ingredience na 0,7l nápoje:
- 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku či vanilkový extrakt)
- 1 lžička tonka pasty koupíte ZDE
- 6 celých zrníček kardamomu (který, koukám, prodává i Notino)
- 1 vanilkový cukr (s etylvanilinem, ne s vanilkou – ten levnější)
- tuzemský nebo bílý rum 0,3 l
- 2 tabulky bílé čokolády
- 2x Tatra mléko (neslazené)
- 0,5 dl silného espressa
- med – 5 lžic, nebo podle chuti
Med, mléko a cukr zahřejeme v hrnci na 80 stupňů, nevařit! Vypněte teplo, přidejte kardamom, tonku a vyškrábaný lusk. Zbytek těla z lusku nezahazujte!
Nalámejte do mléka čokoládu a každých 5 minut důkladně promíchejte metličkou. Pozor! Určitě chladnutí neurychlujte, nechlaďte v ledu a podobně, a míchejte pravidelně! Čokoláda by se vysrážela do bílých vloček másla bez chuti, není to hezké a nepochutnáte si na nich.
Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přilijte rum a je čas na mravenčí parfumérskou dokončovací práci, doladění parfémové báze. Přilejte půlku dávky espressa a ochutnejte. Pokud se vám zdá likér málo sladký, přidejte med. Pak přidávejte kávu po lžičkách, až budete spokojení – pozor, káva nesmí přerazit chuť koření!
Pořiďte si nějakou skleněnou dekorativní lahvičku, já mám TYHLE uzavíratelné, mají je i tady v Tescomě, ale moc se mi líbí tyhle lahve Erik a Clip. Do láhve vhoďte jeden vyškrábnutý lusk a přelejte tekutinu i s kořením. Dejte vychladit do ledničky, nejlepší je tak za tři dny (ale to nechoďte ochutnávat).
Na co si dát pozor:
Určitě nepřidávejte víc koření, je tam toho dost a dost! Je tam toho tolik, že chlapi vám to upíjet nebudou.
Nezapomeňte, že studené potraviny mají horší chuťový přenos, takže i když se vám hned po uvaření bude zdát likér moc voňavý s moc sladký, ve ledničkové teplotě ztratí intenzitu.
TIP na servírování:
Likér můžete nalít na kostky ledu ve sklenici. Nezapomeňte před nalitím protřepat, nemíchat – máte v rukou přírodní vanilku a její zrnička se usazují na dně. Pokud už máte napečeno, položte do skleničky na hladinu vanilkový rohlíček, jestli jste dobře letos pekli a máte ho nadýchaný, bude plavat. Nezapomeňte přidat lžičku.
Indikátor brždění: jak se zjeví vršek lusku v lahvi, tak, dámy, přibrzdit!
Co to je Bourbonská vanilka?
Pokud si chcete přečíst historii bourbonské vanilky, která se pěstuje na ostrově Réunion, dříve Bourbon, kde ale nikdy dřív nerostla, a každičký její lusk musí být ručně opylovaný lidskýma rukama (a proč), tak takový článek tady samozřejmě máme: Co to je….bourbonská vanilka?
3 tipy na nákup nejlepších vanilkových parfémů na Vánoce, které se podobají vašemu likéru
- Jemná vanilka Satine / LALIQUE, nebo tady si vyberte nejlepší cenu Heureka.cz – Satine / LALIQUE (recenzi najdete ZDE)
- Tělnatá vanilka s plnou chutí Majestic Vanilla / Alexandre J.
- Vanilkový likér s vyšší dávkou espressa Café Chantant / Nobile 1942 (nazpomeňte na kód FRANGIPANI10)
- Vanilkový cukr pure v EdT za pár kaček Vanilla Blossom / MONOTHEME (nezapomeňte na kód FRANGIPANI10)
Je nejvyšší čas TEĎ vyzkoušet, zda vám bude likér na vánoce chutnat! Pusťte se do toho, ať si na vánoce můžete dát repete.
![parfémový supermarket parfémový supermarket](https://frangipani.cz/wp-content/uploads/2022/09/mobilni-ikona.png)
![parfémové recenze parfémové recenze](https://i0.wp.com/frangipani.cz/wp-content/uploads/2022/09/parfumerka-mailing-1.jpg?fit=269%2C126&ssl=1)
Některé odkazy na této straně mohou být affiliate. Nákupem přes tyto odkazy nás podpoříte maličkou částkou, která pomáhá udržovat provoz blogu. Nejde o spolupráce se značkami, takže na objektivitu recenzí to nemá žádný vliv. Popsané ceny a slevy platí ke dni vydání recenze. Disclaimer: Tento text shrnuje osobní dojmy a subjektivní názory autora. Nikdo z autorů na blogu nenese odpovědnost za to, pokud se váš dojem liší, ani v případě, že jste se rozhodli pro koupi produktu na základě článku.
Tuzemský rum prosím ne, určitě se vyplatí připlatit si za nějaký z cukrové třtiny, stačí nějaký za 200,-, rozdíl v chuti je obrovský. 🙂
No právě, že rozdíl je obrovský – tradice českého cukroví je postavená na té syntetické štrůdlovo-karamelové tresti. 🙂