• Blanc de Prestige / JUPILÓ: všechny fazety šampíčka⚡ TOP10 Z Esxence 2023

Vybrat vůni pro první recenzi ze seriálu TOP 10 z Exence 2023  bylo těžké. Tak jsem se zamyslela, jaké mám jiné koníčky, mimo parfémů… a je tady recenze Blanc de Prestige / Jupiló, vůně šampaňského.

Jako ne, nechlastám. Ale loňský rok jsem měla takový… šumivý. Jsem milovník hortenzií a v červnu jsem objevila hortenzii Schloss Wackerbarth, kterou vyšlechtili v Pirně, aby připomínala čerstvě nalitou sklenku vychlazeného sektu z vinic zámku Wackerbath u Drážďan. Samozřejmě jsem na zámek jela, abych v lahvi zrající sekt (tedy “pravé šampaňské” – to, čemu ve Francii říkají “crémant”) ochutnala. Netušila jsem, že tak vysoko na severu jde vůbec pěstovat réva s vysokým obsahem cukru, aby šlo kvasit na šampíčko.

jupilo_blanc_de_prestige_review_recenze

V srpnu jsme byli na úplně opačném koci Evropy: v moldavském podzemním městě Cricova, které na 100 kilometrech tunelových ulic skrývá největší ruční výrobnu pravého “šampaňského” východního bloku. Atmosféra úplně jiná, ale stejně působivá… a tady jsem objevila Crisecco a Igristoe (na rozdíl od zažitého názoru tady vyrábějí Igristoe klasickou ruční metodou “champenoise” a chutná jako… skvělé šampaňské. A tady se názvoslovím moc nepárají – na můj dotaz říkali, že sice “vědí, že se to nesmí jmenovat champagne, ale oni tomu říkají champagne”, tady se čas taky moc nepohnul…)

jupilo_blanc_de_prestige_review_recenze

Takže když jsem pak otevřela krabici vzorků, jako první mi padlo trénované oko vinaře na nápis “Blanc de Prestige” v sadě vzorků nové italské značky Jupiló, kterou si založil italský someliér Lorenzo Zaccheo. Jeho radost ze života byl asi podobná té mojí, jen profesionální: cestování po vinicích Itálie a Francie, poznávání vín, degustace… a protože mu to pořád bylo málo, přetavil všechny ty vůně alkoholu do flakonků.

Recenze Blanc de Prestige / Jupiló

Chardonnay jménem Blanc de Blanc z oblasti Côte des Blancs v kraji Champagne inspirovalo Lorenza k vytvoření vůně šampaňského se všemi jeho fazetami.

Blanc de Prestige / Jupiló, review recenze

Piju jen Brut, suché šampaňské, a naučila jsem se časem rozeznávat voňavé tóny a třídit si je podle původu: květinové a ovocné noty pocházejí ze samotných bobulí, třísloviny – vůně zeleného čaje a půdy – ze slupek a peciček, vůně broskví pochází z kvasnic, zemité tabákové tóny ze zvadlých a nahnilých stopek a zbytků listů… už toho nevypiju tolik, co zamlada, a tahle vůně přesně odpovídá tomu, co hledám ve víně.

Svěženka bez citrusů

Ostře kyselkavý začátek perfektně vystihuje čerstvost trhání hroznů: zelené listy, trpké pupeny černého rybízu, kysele-trpká slupka vinných hroznů… jo, je tady patrný bergamot a bílý pepř v řeči složek, když se soustředím (ale vy to nedělejte, užijte si ty vinné hrozny).

Po utržení následuje už rovnou konzumace: svěží, vychlazený perlivý suchý mok. Do věrného buketu bílého šumivého vína s kovovými odlesky přišly totiž ty perlivé broskve, vůně kvasnic, s přídavkem jemné růže, konvalinky a frézie. Trocha, trošička, fialkových bonbonů dodává plastikově cukerínový dozvuk doušku, když už spolknete to kyselé víno (pro moji mámu je suché víno kyselé, rozumíme si). Mám fotorealistický pocit šampaňského na jazyku a spustil se mi Pavlovův reflex na kyselou chuť.  Šarmantní, elegantní, výrazná a propracovaná svěženka. Noblesa sama.

Poslední fáze je čistá svěžest. Je zajímavé, že přestože je vůně postavená na svěžích tónech, neděje se ani to, že vyprchávají, ani se nemění jejich ostrost. Naopak, ke konci sillage přechází až do aspirinové nabroušenosti, příjemné syntetické kyselosti, jež je přímo cítit na jazyku. Zajímavé, vyloženě poutavé a příjemné.

 

jupilo_blanc_de_prestige_review_recenze

Víčka flakonů JUPILÓ představují olfaktorickou pyramidu

Jo, a jedna věc: mimořádná intenzita a výdrž na tak lehkou vůni. To nebývá zvykem, pro dobré navonění stačí opravdu malé množství.

A teď WOW moment pro znalce parfémové historie

Uvnitř vůně je cítit zvláštní, neobvyklý, tón. Starý papír… suché listí… karob… kakaový bob… pecka z třešně… tři dny jsem o tom přemýšlela! Pak mě napadlo jít se podívat na oficiální web na složení a oni tam píšou, že “akord Mon Chéri” – znáte je, hořké čokoládové bonbony plněné višní v likéru. To tam sice doslova necítím, ale při tom důkladném zkoušení jsem se mi v hlavě utřáslo, že Blanc de Prestige má vlastně docela 80/90´vibe. Svěženky tohohle typu letěly v době, kdy se kokain považoval za fajn občerstvení a disco za začátek úpadku Západu. Asi nejkrásnější doba 20. století.

A už mi to začalo docházet: všechny ty rybízové pupeny, bubliny šampaňského v broskvovém aldehydu, frézie a konvaliny, kyselé bobule… tohle je reminiscence na Sophii Grojsman a její slavné vůně! Je to pravnuk Calyx / Clinique  a 100% Love / S-Perfume (neboli Rose Rebelle / What we do…).

Báječná Sophia Grojsman se v 80´proslavila vynálezem syntetického perlivého svěžího akordu – zejména díky předávkovaní broskvovo/meruňkovým aldehydem. Tenhle nápad byl stejně inovátorský a úspěšný jako disco a naprosto obejmul parfumerii na dalších 20 let. Procházela jsem si její vůně (udělala jich hodně a určitě jich strašně moc znáte – Exc!amation /Coty, Paris/YSL, Champagne/YSL…) a všimla jsem si, že kde je přítomná broskev a červené bobule, tedy její slavný akord, tam se často v popisu zmiňuje “neoddělitelnou součástí je kakao… hořká čokoláda… pralinka…” BINGO! Mon Chéri. Mám to.

Tenhle nenápadný návrat ke geniální kompozici pořád funguje. Proč vynalézat disco, když tady máme už jedny fantastické Diskohrátky? Skvělá vůně, dobrý nápad a výborné provedení.

Parfumér is who?

Zjišťovala jsem parfuméra – vůni dělali prafuméři Atelier Fragranze Milano, který řídí Luca Maffei. Luca je nesmírně plodný autor a je dobře, že na jeho nápadech pracují další parfuméři, protože Luca má jednu výjimečnou vlastnost: zná parfumerii a umí s tím pracovat. Jeho ekonomicky fungující mozek dokáže řadit informace o tom, jak složky fungují spolu, jak působí na lidi, jak se bude parfém vyvíjet v čase – jednou to na Esxenci popisoval a bylo to, jako když mluví AI, přesné, věcné, zkušené… Parfumerie je umění, kreativita jsou poruchy zavedených postupů… ale aby to fungovalo, nejdřív musíte mít perfektně zvládnuté řemeslo. To Luca má.

Proč nosit Blanc de Prestige / Jupilo:

Pojďme si to shrnout:

  • Je to taková chytrá svěženka: svěžest je vytvořená vrstvami ovocných plátků, šampaňských bublinek, okvětními lístky konvalinek a vinnými listy.
  • Dlouho vydrží a neobsahuje žádné ty otravné nové molekuly, které jsou všudypřítomné a nudí nás.
  • Je jiná a přitom familiérní, originální a přitom nepobuřuje.
  • Svěženky jsou trendy a my chceme být nejenom trendy, my si to chceme užít.
  • Protože vědět, že mám na sobě něco ze světové pokladnice parfumerie, je pocit jako nosit pod tričkem zlatou podprsenku od Cartiera.
  • Protože geniální věci zůstanou vždycky geniální: Porsche 911, Hanka Zagorová, hortenzie a Dom Pérignon 2000 nikdy nikoho nerozesmutněly.

A proto, přátelé:

Champagne, champagne for everyone !!!

 

Příští týden si dáme další ze seriálu TOP 10 z Exence 2023  a pokud si chcete připomenout neméně dobrý ročník, tady je TOP 10 z Esxence 2022. Abyste nepřišli o novinky, nezapomeňte se přihlásit k odběru článků mailem TADY.

Těšíte se na Esxenci?

 

 

Originální niche parfémy koupíte velmi levně na Beautinow, pro 10% slevu použijte kód FRANGIPANI10

parfémový supermarket
parfémové recenze

 

Některé odkazy na této straně mohou být affiliate. Nákupem přes tyto odkazy nás podpoříte maličkou částkou, která pomáhá udržovat provoz blogu. Nejde o spolupráce se značkami, takže na objektivitu recenzí to nemá žádný vliv. Popsané ceny a slevy platí ke dni vydání recenze. Disclaimer: Tento text shrnuje osobní dojmy a subjektivní názory autora. Nikdo z autorů na blogu nenese odpovědnost za to, pokud se váš dojem liší, ani v případě, že jste se rozhodli pro koupi produktu na základě článku.

 

 

 

You may also like...

2 Responses

  1. Hanka H napsal:

    Šampaňské také jedině brut – a nebýt zima, asi bych po přečtení článku vyrazila někam do večerky aspoň pro něco šumivého!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..